رابطه میان مد وفیلم تاریخچه غنیای دارد که به سالهای خیلی قدیم برمیگردد؛ از لباسهایی «پاکو ربان» که برای فیلم «باربارلا» در سال 1968 طراحی کرد گرفته تا کت و شلوارهای رسمی که توسط «جورجیو آرمانی» برای فیلم «گرگ وال استریت» طراحی شد. در طول تاریخ سینما طراحان فشن موفقیت خودشان را در خلق کاستومهایی که هماهنگی خوبی با کاراکترهای فیلم داشته است، ثابت کردهاند.
کریستین دیور برای فیلم «ترس صحنه»
فیلم ترس صحنه[1] یک فیلم هیجانانگیز و معمایی، محصول 1950 به کارگردانی آلفرد هیچکاک[2] است. این فیلم از رمانی به نام مردی در حال دویدن اثر سلوین جپسون[3] اقتباس شده است. داستان دربارهی یک بازیگر است که به دوستش کمک میکند تا از متهم شدن به یک قتل جلوگیری کند. کارکترهای این فیلم یکی از خوشلباسترین شخصیتهای سینمایی هستند. علت این موضوع این است که ستارهی فیلم مارلن دیتریش[4] از کریستین دیور خواست تا لباسهای فیلم را طراحی کند؛ همین امر سبب شد تا دیور برای فیلمهای دیگری مانند دختر سفیر[5] در سال 1956 لباس طراحی کند.
پییر بالما برای فیلم «و خدا زن را آفرید»
فیلم فرانسوی و خدا زن را آفرید[6] یک فیلم رازآلود جنایی و رمانتیک به کارگردانی راجر وادیم[7] است که در سال 1956 منتشر شد. این فیلم شخصیت بریژیت باردو[8] ،نقش اصلی فیلم، را بهعنوان یک زن فریبنده خلق کرد که خواستگاران زیادی دارد. پییر بالما با توجه به شخصیت رمانتیک کاراکتر، لباسهایی را طراحی کرد که در عین سادگی با خطوط منحنی بدن او هماهنگ بودند و به خوبی شخصیت کاریزماتیک او را القا میکرند.
کوکو شنل برای فیلم «سال گذشته در مارینباد»
فیلم سال گذشته در مارینباد[9] در بریتانیا در سال 1961 منتشر شد که جنبش موج نوی فرانسه را بازگو میکرد. این فیلم داستان مرد و زنی را دنبال میکند که یک سال قبل باهم آشنا شده بودند و دوباره همدیگر را در یک هتل مجلل ملاقات میکنند. آلن رنس[10] کارگردان این فیلم، در حرکتی غیرمنتظره برای آن دوران، نمیخواست که شخصیت اصلی لباسهایی را بپوشد که مشخصاً برای او طراحی شده است؛ بلکه ترجیح میداد این شخصیت یک کمد لباس واقعی داشته باشد که حسی مدرن را القا میکند؛ برای همین او به سراغ شنل رفت که لباسهایی از مجموعه اوتکوتور خود را در اختیار او گذاشت که نماینده فشن معاصر آن زمان بودند. موهای کوتاه، گردنبند مروارید و کمربندهای جواهرنشان که با لباسهای مینیمال مشکی ست شده بودند به خوبی با شخصیت فیلم هماهنگ شده بودند و ظرافت فرانسوی را به تصویر میکشیدند.
هوبرت دی ژیوانشی برای «فیلم صبحانه در تیفانی»
فیلم صبحانه در تیفانی[11]، فیلمی است که نیاز به معرفی ندارد. بهعنوان ثمره چندمین همکاری هوبرت دو ژیوانشی و آدری هپبورن[12]، لباس ساتن مشکی که این بازیگر در فیلم صبحانه در تیفانی به تن کرد، همیشه بهعنوان یکی از نمادینترین لوکهای تاریخ سینما در نظر گرفته میشود.
آدری هپبورن لباس شیث مشکی همراه با تاج و گردنبند مرواریدی از برند تیفانی را در صحنه ابتدایی این فیلم به تن داشت. آدری هپبورن میوز هوبرت دو ژیوانشی بود؛ بنابراین جای تعجب نیست که این طراح مشهور یکی از نمادینترین لباسهای سینمای تمام دوران را برای او خلق کرد. این فیلم از نظر فرهنگی، تاریخی و زیباییشناختی اثری مهم است، که برنده پنج جایزه اسکار شد.
ایو سن لورن برای فیلم «زیبای روز»
فیلم زیبای روز یک درام فرانسوی به کارگردانی لوئیس بونوئل[13] محصول سال 1967 است. این فیلم تصویر یک زن خانهدار جوان بورژوا که آرزویی بیش از خانهداری را در سر دارد، به تصویر میکشید. سن لورن برای شخصیت این فیلم یک کمد لباس کامل خلق کرد. کارکتر اصلی این فیلم با لباسهای سن لورن فریبنده و شکننده به نظر میرسد. از لباسهای ماندگار این فیلم میتوان به ترنچ کت مشکی با آستینهای بافت و پیراهن مشکی با یقه و سرآستین ساتن عاجی اشاره کرد. فیلم به قدری موفق شد که لباسهای نمادین فیلم بعد از اولین نمایش، در کالکشن ایو سن لورن نیز ظهور پیدا کردند و در میان مردم محبوب شدند. همچنین فروش ترنچ کتها به علت محبوبیت فیلم افزایش یافت.
پاکو ربان برای فیلم «باربارِلا»
فیلم باربارِلا[14] محصول سال 1968 یک فیلم علمی تخیلی و افسانهای درباره فضانوردی از قرن 41 به نام باربارلا است. این فیلم براساس یک مجموعه کتاب مصور ساخته شده است که باربارلا را در یک پوشش لاتکس قرمز رنگ به تصویر میکشد. پاکو رابان با توجه به موضوع آیندهنگر فیلم از پارچههای زنجیرهای، کت وشلوار، دامن موزاییکی و لباسهای چسبان متالیک برای طراحی لباس این فیلم استفاده کرد و استفاده از مواد غیرمعمول و جدید را در این فیلم به اوج خود رساند. در این فیلم بیش از 20 کاستوم وجود دارد که تصویر جین فوندا، بازیگر نقش اول فیلم را، برای همیشه در ذهن مردم ماندگار کرده است.
عزالدین آلایا برای فیلم « نمایی به یک قتل»
عزالدین آلایا[15] کاستومهایی را برای گریس جونز[16] در فیلم اکشن نمایی به یک قتل از سری فیلمهای جیمز باند در سال 1985 طراحی کرد. معمولاً شخصیت جیمر باند در این فیلمها یک فشن آیکون است؛ اما در این فیلم با لباسهای خیره کنندهای نظیر کتهای چرمی و پیراهنهایی با شالهای ابریشمی که آلایا برای شخصیت شرورِ جونز استفاده کرده بود، او را به یکی از شیکترین شخصیتهای فیلم تبدیل کرد.
میوچا پرادا برای فیلم «گتسبی بزرگ»
گتسبی بزرگ یک فیلم تاریخی و رمانتیک محصول سال 2013 به کارگردانی باز لورمن[17] است که براساس رمانی به همین نام ساخته شده است. این فیلم زندگی مرموز جی گتسبی را از نگاه همسایهاش نیک کارادی به تصویر میکشد که تعاملات نیک با گتسبی در میان مهمانیهای آشوبگر عصر جاز در دهه 20 در لانگ آیلند نیویورک بازگو میکند. میوچا پرادا به همراه طراح لباس این فیلم، کاترین مارتین از آرشیو پرادا و میو میو لباسهای تزئین شده و پر زرق و برقی را برای شخصیت دیزی و سایر شخصیتها انتخاب کردند. در نهایت 40 دست لباس برای این فیلم انتخاب شد که به خوبی ظرافت و لذتگرایی دهه 20 را به تصویر میکشیدند.
جورجیو آرمانی برای فیلم «گرگ وال استریت»
فیلم گرگ وال استریت در ژانر جنایی، کمدی سیاه محصول سال 2013 به کارگردانی مارتین اسکورسیزی[18] است که براساس خاطرات جوردن بلفورت[19] ساخته شده است. جوردن کارگزار سابق سهام، مجرم مالی، کارآفرین، سخنران و نویسنده آمریکایی است. این فیلم داستان حرفه بلفورت را به عنوان دلال سهام در شهر نیویورک و فساد و کلاهبرداری گسترده او در وال استریت که منجر به سقوطش شد، را به تصویر کشید. جورجیو آرمانی با طراحی کت و شلوارهایی برای این فیلم، سبک زندگی مجلل و لذتگرایانهی بلفورت در دهه 1990 را به خوبی نشان داد.
تام فورد برای فیلم «جیمز باند: شبح»
تام فورد طراحی کاستومهای فیلم جیمز باند: شبح را در سال 2015 به دست گرفت. جیمز باند شخصیتی شناخته شده در تمام دوران است و یکی از شیکترین شخصیتهای سینمایی است. خطوط براق و کتوشلوارهای زیبای تام فورد، به خوبی شخصیت او را تکمیل میکرد.
میوچا پرادا برای فیلم «الویس»
فیلم الویس[20] بیوگرافی الویس پریسلی، خواننده و بازیگر آمریکایی است که با نقشآفرینی آستین باتلر[21] و کارگردانی باز لورمن در سال 2022 منتشر شد. در این فیلم میوچا پرادا بار دیگر با باز لورمن و کاترین مارتین همکاری کرده است. پس از بررسی لباسهای الویس و پریسیلا پریسلی، پرادا و میومیو از آرشیو خود لباسهایی مشابه را پیدا کرند و با استفاده از خلاقیت خود آن را بازطراحی کردند. این لباسها علاوه بر اینکه گذر سالها در فیلم را نشان میدهند، نمایانگر دیانای این دو برند نیز هستند.
نویسنده: ساغر احمدی
دبیر محتوایی وبسایت: غزل وفا
پانویس:
[1] stage Fright [2] Alfred Hitchcock [3] Selwyn Jepson [4] Ambassador’s Daughter [5] And God created woman
[6] Rojer Vadim [7] Brigitte Bardot [8] Last year at Marienbad [9] Alain Resnais [10] Breakfast at Tiffany’s
[11] Audrey Hepburn [12] Luis Bunuel [13] Barbarella [14] Azzedine Alaïa [15] Grace Jones
[16] Baz Luhrmann [17] Martin Scorsese [18] Jordan Belfort [19] Elvis [20] Austin Butler
منابع:
- https://graziamagazine.com/me/articles/fashion-designers-who-costumed-films/
- 7968283#:~:text=Barbie%20fans%20are%20getting%20a,on%20digital%20Tuesday%2C%20Warner%20Bros.
- https://www.chanel.com/lx/moda/news/2018/09/last-year-at-marienbad-restored-with-the-support-of-chanel.html
- https://www.voguehk.com/en/article/fashion/audrey-hepburn-givenchy-little-black-dress-breakfast-at-tiffanys/
- https://museeyslparis.com/en/biography/belle-de-jour
- https://www.supanet.com/ladies-room/fashion–beauty/fashion-in-the-movies-g1040p8.html
- https://www.thecut.com/2013/01/look-at-pradas-costumes-for-the-great-gatsby.html
- https://www.prada.com/ww/en/pradasphere/special-projects/2022/elvis-baz-luhrmann.html