نسل زد (Generation Z)، نشان دهنده افرادی است که بین سال های 1997 تا 2013 متولد شده اند(طیف سنی 25-10) با بزرگنمایی اینترنت و هوشیارتر بودن نسبت به نسلهای قبل، از صدای خود و نفوذ رسانههای اجتماعی برای جلبتوجه به موضوعات مهمی مانند تغییرات آبوهوا و محیط زیست، کنترل اسلحه، برابری، مسائل اجتماعی، حقوق بشر و فرهنگ استفاده میکنند و از طرفی با محافظه کار بودن از نظر مالی،تمرکز زیادی بر درآمد، سرمایهگذاری و هزینه دارند و همچنین این نسل به طرز فزایندهای سعی دارد که باورها و ارزشهای خود را از طریق لباسها نشان دهد و بدین گونه از مارکهایی که باارزشهای آنها همسو هستند حمایت میکند. این مسئلهای است که صنعت مد باید بدان توجه داشته باشد.
این نسل سرشار از جنبش، تکاپو، فریادهای خروشان هست که بهطور ناخودآگاه و تقلیدی از رسانهها در استایل خود به نمایش میگذارد، این نسل با وامگیری از خردهفرهنگها و جوامع خاص مانند هیپ هاپ، کی پاپ، راک و گوتیک، اینفلوئنسر، بیوتی بلاگرهای مرد، گیمرها و همچنین درروند بازگشت به دهه ۹۰ تا ۲۰۰۰ استایل های جدیدی را تعریف میکند. هرچند شاید به ماهیت و ذات واقعی این خردهفرهنگها و سبکها آگاه نباشد. البته نمیتوان کتمان کرد پیوند ذهنی عمیقی بین این نسل و این خردهفرهنگها وجود دارد ازجمله میتوان به برشهای آزادتر، شلوارهای چرمی، شلوارهای جین فاق بلند و مام استایل، شلوارهای گشاد، چکمههای بزرگ، کتانی بزرگ، آل استار و لباسهای بدون جنسیت و لباسهای وصلهدار اکسسورهای دههای گذشته عینکهای آفتابی کوچک مشکی و نئون، پرسینگ و… اشاره کرد.
ظاهر کلی استایل این نسل شامل یک تیشرت گرافیکی سایز بزرگ، پترنهای طرحدار از جمله راهراه، تارتان و چهارخانه میباشد. ژاکتهای کش بافت (XXL)، شلوار جین گشاد و اغلب کتانیهای سفید بزرگ با جورابهای ورزشی و لباسهای لایهلایه از جمله آیتمهای مورد استفاده این نسل میباشد و در رابطه با استفاده از اکسسوری میتوان به کلاه باکت، کیف باگت و بادی بگ کوچک، دستمال سر همراه با عینک اشاره کرد. همچنین در مورد رنگها میتوان اول به رنگهای سیاهوسفید و در مرحله دوم به رنگهای پاستیلی و شارپ را معرفی نمود و در مورد آرایش اولین گزینه سلامتی پوست از فاکتورهای مهم بوده و همچنین به آرایشهای ساده همراه با خط چشمهای گربهای و گرافیکی، کک و مکهای مصنوعی، سایههای براق، و اندکی لبهای برجسته اشاره کرد.
استایل این نسل در ایران سخت و چالشبرانگیز است زیرا این نسل باید خود، زیباییشناسی و عرفهای اجتماعی را یکجا و همزمان در استایلش متجلی نماید؛ و از آن پیچیدهتر اینکه، مسئله زیباییشناسی در ایران نیز راه خود را میرود و باید بازنمودی از همان عرفها، قوانین و هنجارهای اجتماعی، سیاسی و فرهنگی باشد. به همین خاطر، حضور این نسل با استایل انتخابیاش همان جسارتی ست که نسل قبل خود را تحت تأثیر قرار میدهد البته مسائل تقلیدی پوشش و موجهای رسانهای را نمیتوان نادیده گرفت یا سطحی و بحرانزا بودن خیلی از آنها را نمیتوان کتمان کرد.
نویسنده: پریسا حیدرپور