طراحان و خانههای مد معروف نه تنها بر دنیای مد، بلکه بر رویدادهای مهمی که در جامعه اتفاق میافتد نیز تأثیر میگذارند و همینطور بلعکس، اتفاقات و رویدادهای مهم جامعه و همچنین پیشرفت فناوری نیز بر دنیای مد تاثیر میگذارد. در ادامه به بررسی چند مورد که باعث تغییر یا تاثیر بر دنیای مد شده است را بررسی خواهیم کرد.
کرست
کرستها با رشد استقلال زنان محبوبیت خود را از دست دادند.
کرستها برای چندین قرن یک لباس زیر ضروری برای زنان در اروپا بودهاند. محبوبیت آنها در دوران ویکتوریا به اوج خود رسید. اما در اواسط قرن نوزدهم کرستها به شدت مورد انتقاد پزشکانی قرار گرفت که بر تأثیر منفی این زیرپوش زنانه آگاه بودند. در پایان قرن نوزدهم خود زنان شروع به پوشیدن لباسهای راحتتری کردند که حرکت را برایشان راحتتر میکرد. مدافع زنان در آن زمان ادعا میکردند که کرست نه تنها از نظر فیزیکی مضر است، بلکه نتیجه توطئه مردانه برای مطیع کردن زنان است. آنها معتقد بودند که امتناع استفاده از کرستهای تنگ و آزاردهنده میتواند موقعیت زنان را در جامعه تغییر دهد، تحرک اجتماعی بیشتری برای آنها فراهم کند و آنها را از وابستگی به مردان و ازدواج باز دارد و به آنها اجازه دهد تا مستقل کار کنند و درآمد کسب کنند. پس از سال 1920، محبوبیت کرست تقریباً از بین رفت و در عوض زنان شروع به پوشیدن کمربند و سوتینها کردند.
دوچرخه
دوچرخهها زنان را شلوارپوش کردند.
در زمانهای گذشته مردان حق داشتندکه شلوار بپوشند و استفاده آن برای زنان ممنوع بود و حتی در بسیاری از مناطق جهان این سنت در قانون نیز ثبت شده بود، اما در اواخر قرن نوزدهم زنان شروع به استفاده از دوچرخهها کردند که باعث شد شلوار گشاد جایگزین دامن و لباسهای پفدار در کمد بانوان شود، زیرا دوچرخه سواری با آنها بسیار راحتتر بود. با آغاز قرن بیستم زنان شروع به پوشیدن شلوار کردند. در دهه 1930 میلادی شلوار به عنوان یک لباس معمولی زنانه رایج شد که این اتفاق حاصل دیده شدن بازیگرانی مانند مارلین دیتریش، کاترین هپبورن و دیگر زنان مشهور در شلوار بود. در 1939 میلادی مجله Vogue برای اولین بار عکسهایی از زنان با شلوار منتشر کرد.
خودرو
در گذشته همه مردان تقریباً کلاه بر سر داشتند، این را میتوان به طور کامل در عکسهای چند صد ساله گذشته مشاهده کرد. با این حال بعد از گذشت مدتی محبوبیت استفاده از کلاه رو به کاهش رفت و به مرور مردان بهطور کامل از استفاده آن خودداری کردند. طبق یکی از تئوریها، از سر برداشتن کلاه به دلیل توزیع انبوه خودروهای سقف پایین در دهه 1920 بود. زیرا وقتی فردی در ماشین مینشست دیگر نیازی به سر گذاشتن کلاه برای محافظت در برابر آبوهوای نامساعد نداشت و همچنین سوار و پیاده شدن با کلاه خیلی راحت نبود زیرا دائماً از روی سرشان میافتاد، به همین دلیل مردان به تدریج از استفاده کلاه دست کشیدند.
توئیگی
مشهورترین مدل دهه 1960 توئیگی، انقلابی در دنیای مد ایجاد کرد. پس از ظهور او کل صنعت مد زیر و رو شد، زیرا در آن زمان بیشتر مدلهای مد دارای فرمهای بدن منحنی و توپر بودند. توئیگی که از خانوادهای کارگر بود، در حالی که لباسهای پر زرق و برق را برای مصرفکنندگان ثروتمند به نمایش میگذاشت، لباسهای غیررسمی مقرون به صرفه را نیز برای افراد لاغر تبلیغ میکرد. به لطف او بود که زنان در سرتاسر جهان رویای کاهش وزن را در سر داشتند و همچنین شروع به کوتاه کردن موهای خود و پوشیدن لباسهای کوتاه با رنگهای روشن کردند.
عینک
عینکهای دودی، قرمزی چشم را میپوشاند به همین دلیل استفاده از آنها گسترش یافت. در آغاز دهه 1920 میلادی ستارگان سینما به طور گسترده شروع به استفاده از عینک آفتابی کردند. آنها این کار را نه تنها برای پنهان شدن از هوادارانشان، بلکه برای پنهان کردن چشمهای قرمزشان انجام میدادند. به این دلیل که در آن زمان از نورهای قوسی قدرتمند در مجموعههایی که اشعه ماوراء بنفش ساطه میشد، استفاده میکردند که باعث قرمزی چشمان بازیگران میشد. این اکسسوری پس از سال 1929 میلادی زمانی که سام فاستر در ساخت عینک آفتابی ارزان تسلط یافت، استفاده آن برای عموم مقرون به صرفه شد.
لباس موجسواری
در آغاز قرن بیستم ورزشهای آبی محبوب بیشتری یاقت. در اواسط قرن گذشته مردان عشق خاصی به موجسواری پیدا کردند. در هاوایی موج سواران مشتاق، به دنبال شنا توسط تختههای موجسواری بودند، به همین دلیل است که خیاطهای محلی شورتهایی از بوم ضخیم با بند در قسمت کمر میدوختند تا از بدن نیفتند. چنین شورتهایی نه تنها توسط موجسواران بلکه توسط افرادی که زیاد به ساحل میرفتند نیز مورد استفاده قرار گرفت.
لگ اروبیک
در 1982 جین فوندا، هنرپیشه مشهور چندین کلاس ویدئویی در مورد ایروبیک منتشر کرد که به سرعت به پرفروشترین ویدئوها تبدیل شدند. او به زنان خانهدار آموزش میداد که چگونه به تناسب اندام خود برسند، در حالی که شلوارهای چسبان روشن به رنگهای مختلف میپوشید. به لطف جین فوندا، ایروبیک محبوبیت جهانی پیدا کرد و شلوارهایی که لگ نامیده میشدند را مد روز کرد و به سرعت به بخشی جداییناپذیر از کمد لباسهای زنانه تبدیل شد.
نویسنده: زهرا میرزاده