صدای تمامنشدنی گلولههایی که با جهت و بیجهت از کالبد انسانها گذر میکنند، خونهای جاری و صدای تمامنشدنی ترس، خشم و فقر. جنگ جهانی آغاز شده و تمام ابعاد زندگی هر آدمی در جغرافیای درگیر، تحتالشعاع این کلمه سه حرفی میشود.
جنگ حالتی است برای حمله، دفاع و بقا؛ در جبری که بقا حرف اول را میزند همه چیز باید در جهت کمک به آن باشد، اینجا است که زیباییشناسی به شکلی اعظم جای خود را به کاربردی بودن میدهد. هزینههای جنگ، مسائل مرتبط با جامعه، اقتصاد داخلی و سوق دادن زنان به سمت نیروی کار، همه و همه تاثیرات بسزایی در مد و فشن دوران جنگ داشتهاند به گونهای که آثار این تغییرات همچنان بعد از جنگ ادامه یافته است.
مد قبل از جنگهای جهانی
مد، قبل از جنگ جهانی اول در پیوند با تجملگرایی و نشان دادن مقام اجتماعی با پوشش بود به صورتی که زنان ثروتمند در طول روز چهار الی پنج بار لباس خود را عوض میکردند. پاریس پایتخت مد بود و همه چیز در فشن، حول محور این شهر میگذشت. لباسهای کار شده، استفاده از چندین لایه پارچه و گلدوزی، کرست و دامنهای چیندار. از نکات جالب آن زمان این است که هرچه مد برای زنان آن دوره تصنعیتر میشد برای مردان حالت راحتتری به خود میگرفت. با آغاز جنگهای جهانی بهخصوص جنگ جهانی دوم، رفته رفته ورق به گونهای متفاوت برگشت و مد از آن حالت اشرافی خارج شد.
تاثیرات جنگ جهانی اول و دوم بر مد
با نگاهی بر تاریخ، تاثیرات جنگ جهانی اول بر روی فشن به نسبت جنگ جهانی دوم کمرنگتر است؛ به گونهای که در برهه جنگ اول جیرهبندی پوشاک خیلی سریع به اتمام رسید؛ ولی به محض آغاز جنگ جهانی دوم جیرهبندی پوشاک به شکل سفت و سختی به خصوص در بریتانیا آغاز شد. محدود شدن تولیدات، مواد و قدرت خرید علاوه بر تاکید بر صرفهجویی از دلایل این جیرهبندی بوده است. دیگر خبری از لباسهای چندلایه و تجملات بیش از حد نبود و نهایت تلاش برای استفادۀ کمتر از پارچه بود؛ از کوتاه شدن دامنها گرفته تا قوانین سختگیرانه برای سایز پاشنه کفشها که از یک و نیم اینچ نمیتوانست گذر کند.
از دیگر تاثیرات جنگ، تغییرات بنیادین در نوع بستن موی زنان و کلاه آنها بود؛ زنان دیگر نمیتوانستند کلاههای سنگین کارشده و پَردار خود را بپوشند و در همین راستا کلاهها حالتی بهشدت سادهتر به خود گرفت! در خیلی از مواقع آنها از کلاههایی شبیه به عمامه استفاده میکردند که حین فعالیتهای سنگین و طاقتفرسای روزانه مو را به راحتی در خود جمع کند. زنان همچنین از دستمال سر نیز برای جمع کردن موهای خود بهره میبردند.
به صورت کلی در فضای جنگ، نسبت به قبل از آن زنان مسئولیتهای بیشتری داشتند و در کارهایی که قبلها عرف بود تنها مردان آن را انجام دهند، شرکت میکردند؛ همین مسئله باعث شد عناصر لباسهای مردانه از جمله کت و شلوار بهراحتی در میان تنپوشهای زنانه نفوذ پیدا کنند و زنان بتوانند کارهای خود را با حس راحتی بیشتری پیش ببرند. دامنهای چیندار محدودیتهای فراوانی در دایره حرکات و سرعت عمل زنان بهوجود آورده بود و شلوار یا دامن آزاد در این میان، گزینه خوبی برای جایگزین شدن بود.
لباسهای کاربردی در دوران جنگ
برای مردان و زنان غیرنظامی پوشش در خانه و محل کار به کلی تغییر کرد، به گونهای که حتی برای غیرنظامیان کاربردی بودن و بعد از آن شیک بود در اولویت قرار داشت. برخی از تولیدکنندگان پتانسیلهای تجاری فراوانی را حتی در موقعیت خطرناکی همچون جنگ دریافتند و آن را غنیمت شمردند؛ برای مثال با شروع جنگ در سال 1939 در بریتانیا بیش از 40 میلیون دستگاه تنفسی به دلیل احتمال حملات گازی توزیع شد و هرچند این مسئله اجباری نبود ولی به مردم توصیه میشد که ماسک را همیشه به همراه داشته باشند! از آنجایی که این کپسولها در جعبههای مقوایی توزیع میشد حمل آن کمی دست و پاگیر بنظر میرسید. در همان ایام برخی از تولیدکنندگان تصمیم گرفتند که برای حمل آسانتر این کپسولها کیف دستی راحتی را طراحی و به فروش برسانند و این نیاز را برطرف سازند.
یکی دیگر از لباسهای کاربردی آن زمان «Siren Suit»ها بودند که به شکل تحتالفظی میتوان به آن جامۀ آژیر یا سوت خطر گفت. Siren Suit لباسی یک تکه بود که برای حملات هوایی ناگهانی و تسریعبخشی در پوشیدن لباس ساخته شده بود. لباسی کاملاً کاربردی در دورانی بحرانی. این لباسها علاوه بر نوع مردانه، شامل تولیدات زنانه هم میشد که در برخی ویژگیها تمایزاتی با نوع مردانه داشت؛ برای مثال میتوان به سرشانههایی با پف بیشتر اشاره کرد.
در میان بحبوحۀ جنگ و خونریزی که پول تنها صرف بمب و گلوله میشد، ثروتی برای دیگر زمینهها باقی نمیماند. قوانینی سخت برای لباس و پوشش تعیین میشد؛ از اندازه یقه تا تعداد دکمه و قد و قواره شلوار و دامن. این اتفاقات تا حدی ادامه یافت که بیکینی یا همان لباس شنای زنان نیز دو تکه شد تا به نسبت از پارچه کمتری استفاده شود! همه چیز با محاسبات فراوان به دست تولید میرسید به شکلی که این اقدامات منجر به صرفهجویی در 5 کیلومترمربع پنبه شد. نهایت ماجرا این است که کل دنیا بعد از جنگهای جهانی دستخوش تغییرات فراوانی شدند که مد هم از آن بیبهره نبود، تغییراتی بزرگ که آثار آن را همچنان پس از سالیان سال میتوان لمس کرد!
نویسنده: ثنا صادقی
دبیر محتوایی وبسایت: غزل وفا
منابع:
- How Clothes Rationing Affected Fashion In The Second World War, n.d, How Clothes Rationing Affected Fashion In The Second World War, retrieved from: https://www.iwm.org.uk/history/how-clothes-rationing-affected-fashion-in-the-second-world-war#:~:text=War%20Didn’t%20Mean%20the%20End%20of%20Fashion&text
- Susan, Clothing, World War I And World War II, n.d, Clothing, World War I And World War II, Retrieved from: https://www.encyclopedia.com/defense/energy-government-and-defense-magazines/clothing-world-war-i-and-world-war-ii#:~:text=World%20War%20II%20brought%20lasting,formality%20and%20variety%20also%20changed.
- Mukesh, 2022, Effect of World Wars on Fashion, Retrieved from: https://www.tutorialspoint.com/effect-of-world-wars-on-fashion
- How The War Influenced The Fashion Industry, n.d, How The War Influenced The Fashion Industry, Retrieved from: https://edubirdie.com/examples/how-the-war-influenced-the-fashion-industry/
- Fashion At War: How WWII Changed Women Fashion, 2020, Fashion At War: How WWII Changed Women Fashion, Retrieved from: https://rosietheriveter.net/fashion-at-war-how-wwii-changed-women-fashion/
- Serhii & Kateryna, 2022, The World Wars expectedly changed the future of Europe and, unexpectedly, womenʼs fashion. How we got bomber jackets in our wardrobes and why bikinis became a necessity of the post-war era?, Retrieved from: https://babel.ua/en/texts/83254-the-world-wars-expectedly-changed-the-future-of-europe-and-unexpectedly-women-s-fashion-how-we-got-bomber-jackets-in-our-wardrobes-and-why-bikinis-became-a-necessity-of-the-post-war-era-a-story-in-pic