بوتلگ؛ طراحی یا تقلید؟

فشن بوتلگ[1] در واقع نسخه‌ای از لباس‌های برندهای معروف است که به شکلی هنرمندانه تغییر یافته‌اند. برای مثال طراحان بوتلگ لوگوی برندهای را دستکاری می‌کنند و یا شعارهای معروف روی لباس‌ها و تی‌شرت‌ها را با عبارات جدید اما مشابه جایگزین می‌کنند. محصولات بوتلگ که تا حدودی قانونی هستند به طور قابل توجهی متفاوت از نسخه اصلی‌اند اما در عین حال توهمی از آن را ایجاد می‌کنند. با این حال بعضی از تولیدکنندگان بوتلگ با شکایات چند میلیون دلاری مواجهه می‌شوند که عملاً آن‌ها را از کار می‌اندازد. فشن بوتلگ برای اولین در سال 1982 ظهور پیدا کرد و در سال 2016 به یکی از ترند‌های برجسته لباس‌های خیابانی تبدیل شد. از سال 2017 نه‌تنها توجه مردم، بلکه توجه برندهای اوت کوتور را نیز به خود جلب کرد به طوری که آن را به کمپین‌های خود اضافه کردند.

طراحی بوتلگ داپر دن

تفاوت محصولات بوتلگ با محصولات تقلبی

یک محصول تقلبی با هدف فریب مخاطب مستقیماً از محصولات موجود در بازارِ برندها کپی می‌شود و با قیمت پایین‌تر عرضه می‌شود و ظاهر آن کاملاً شبیه به محصول اصلی است. اما طراحان بوتلگ در ظاهر محصولاتشان تغییراتی ایجاد می‌کنند که آن‌ها را به‌عنوان محصولات بوتلگ قابل شناسایی می‌کند. برای مثال نام برندها را تعمداً اشتباه می‌نویسند و خریدار این امکان را می‌دهند که محصول اصل را از بوتلگ تشخیص دهد. در ادامه به معرفی تعدادی از طراحان بوتلگ مطرح می‌پردازیم.

داپر دن

داپر دن[2] بدون شک یکی از شناخته‌ شده‌ترین بوتلگرها است که یکی از مبتکران بوتلگ لوکس محسوب می‌شود. داپر دن بوتیک خود را از سال 1982 ال 1992 در هارلم[3] اداره می‌کرد. او در ابتدا در فروش مجدد چرم و خز تخصص داشت و شروع به تولید لباس‌های چرم خاص با مونوگرام برندهای معروف کرد. او در استودیوی خود فرآیند منحصر‌به‌فردی از چاپ  چرم را ابداع کرد که به او اجازه می‌داد کت، لباس و حتی اثاثیه و لوازم داخلی خودرو را با لوگوهای برندهای معروف نظیر گوچی، لویی ویتون و MCM تولید کند. طرح‌های او خیلی زود طرفداران خود را پیدا کرد. با این‌حال پس از مدتی برند‌های لوکس علیه او شکایت کردند که در نهایت منجر به بسته شدن مغازه‌‌اش شد.

در سال 2017 پس از ادای احترام الساندرو میکله[4]، مدیر خلاقیت برند گوچی، به لباس‌های آستین‌ پفی داپر دن برای دیانا دیکسون، ورزشکار معروف، او دوباره در مرکز توجه قرار گرفت و سپس به طور رسمی همکاری خود را با گوچی آغاز کرد.

همکاری گوچی و داپر دن

در فوریه سال 2020 نمایشگاه «The Real thing» به سرپرستی آناستازیا فدوروا در لندن برای هنرمندان و گروه‌های خلاق برگزار شد. این نمایشگاه ادای احترامی به داپر دن بود و در آن آثار برخی از بوتلگرهای معاصر به نمایش درآمد؛ مانند کفش‌های نایکی که آنکوتا سارکا آن را به کفش‌های پاشنه بلند ارتقا داد و پاسخی به مسائل زیست محیطی بود و یا مجسمه‌های گلی مِی هندز[5] که به شکل کیف‌های لویی ویتون ساخته شده بودند و به مصرف بیش از حد اشاره داشت. همچنین تی‌شرت‌های معروف Sport Banger نیز در این نمایشگاه حضور داشت.

کفش‌های بازطراحی شده نایکی توسط آنکوتا سارکا

کیف‌های گلی لویی ویتان اثر می هندز

نمایشگاه The Real Things

نمایشگاه The Real Things

گوچی

گوچی[6] جدا از همکاری خود با داپر دن، مجموعه‌ای طراحی کرد که در آن لوگوی برند خود را به صورت تمسخرآمیزی به کار برده بود و عمدًا آن را با غلط املایی و به شکل «Guccy» طراحی کرده بود. این راه بازیگوشانه‌ای برای از بین بردن وجهه نخبه گرایانه‌ای بود که مد لباس با آن مترادف شده بودند و  ادای احترام به قدرت صنعت سرسخت رقیب، یعنی بوتلگر‌ها بود.

گوچی، کالکشن کروز 2018

عمران موسوی

از جمله افرادی که لباس‌های بوتلگ می‌پوشد، خواننده معروف، بیلی آیلیش[7] است. براساس لباس‌هایی که او در کنسرت‌هایش  و یا به صورت روزانه می‌پوشد به راحتی می‌توان فهمید که او عاشق پوشیدن لباس‌های لویی ویتون و گوچی است. نقوش مونوگرام، لوگو‌های بزرگ و اکسسوری‌های لایه‌ای بخش بزرگی از استایل او هستند. هرچند که خیلی از مردم متوجه نمی‌شوند که بیش‌تر لباس‌های او بوتلگ و از نظر فنی جعلی هستند. لباسی که او در کوچلا[8] پوشید و دارای لوگوی برند لویی ویتون بود، در واقع یک محصول بوتلگ است. این لباس توسط عمران موسوی[9] طراحی شده بود که یک بوتلگر مشهور در اینستاگرام است. او لباس‌های لوکسِ بوتلگ را برای افراد مشهور طراحی می‌کند و لباس‌های بی‌نظیری برای Bad Bunny، Lil Yachty و Tyga طراحی کرده است. این قطعات سفارشی تقریبا قیمتی مشابه قطعات اصلی دارند.

بیلی آیلیش در لباس بوتلگ اثر عمران موسوی

عمران موسوی

Vetements

Vetements یک خانه مد سوئیسی است که توسط دمنا گواسالیا[10] و گورام گواسالیا[11] پایه گذاری شد. برند Vetements در سال 2015 تی‌شرتی زردرنگ همراه با لوگو DHL (DHL یک شرکت لجستیک آلمانی است که در آمریکا تأسیس شده است و خدمات پیک، تحویل بسته، و خدمات پست سریع را ارائه می دهد.) طراحی کرد که می‌توان آن را عامل پرطرفدار شدن محصولات بوتلگ در آن سال‌ها دانست. قیمت این تی‌شرت 185 پوند بود ظرف چند هفته به طور کامل فروش رفت.

تی‌شرت بوتلگ از برند Vetements

پس از آن دمنا در سال 2015 برند را ترک کرد تا به‌عنوان مدیر خلاقیت بالنسیگا شروع به کارکند. او در اولین کالکشن خود در این برند برخی از عناصر Vetements را تکرار کرد و تصویری واضح از لوگوی برنی سندرز[12] (سیاستمدار آمریکایی) را بر روی تی‌شرت، لباس ورزشی و شال‌گردن‌های پفی چاپ کرد.

بالنسیاگا، پاییز/زمستان 2017، با لوگوی برنی سندرز

Sport Banger

برند sport banger، بوتلگر معروف و خلاق بریتانیایی که استودیو آن در شمال لندن قرار دارد، با استفاده از بوتلگِ محصولات برندهای معروف استایل‌های خیابانی جالب توجهی را تولید می‌کند. فوریه 2020 قبل از فراگیری کرونا طراح آمریکایی تامی هیلفیگر[13] نمایش بهار خود را در لندن برگزار کرد و در همین حین برند Sports Banger ادای احترام خود را نسبت به هیلفیگر در یک رویدادِ مد خارج از برنامه نشان داد. جانی بنگر[14]  بنیان‌گذار Sports Banger در این رابطه می‌گوید :«وقتی من یک برند را بوتلگ می‌کنم، می‌تواند راه‌های متفاوتی را طی کند. طراحان آن برند‌ها یا با شما کار می‌کنند، یا از شما شکایت می‌کنند و شما را در لیست سیاه قرار می‌دهند یا چند مربی رایگان برای شما می‌فرستند.» که در این مورد تامی هیلفیگر در اکتبر 2020 با او تماس گرفت و از او برای همکاری بر روی پروژه جدید به نام «Tommy’s drop shop» دعوت کرد که در آن با کمک تعدادی دیگر از طراحان مجموعه‌‌ای محدود از لباس‌ها تولید و در اروپا فروخته شد.

تی‌شرت از برند Sport Banger

تی‌شرت از برند Sport Banger

دیزل

درست چند هفته قبل از هفته مد نیویورک در سال 2018، برند ایتالیایی دیزل[15] فروشگاه برند جعلی خود را در منطقه‌ای از منهتن که به تقلبی‌های ارزان شناخته شده است، راه‌اندازی کرد. این مغازه قدیمی هزاران تی‌شرت، کلاه و شلوار جین با لوگو دیزل که البته عمداً به صورت اشتباه تلفظ شده بود، به فروش رساند. کمپین «Go with the flow» که توسط  گروه تبلیغاتی Publicis نیویورک تنظیم شده بود، برند دیزل را به‌طور گسترده به‌عنوان یک نابغه معرفی کرد و برند را پس از سال‌ها در تاریکی ماندن به صحنه مد بازگرداند. «تقلبی‌های معتبر» این برند فوراً مورد علاقه مدگرا‌ها در سراسر جهان قرار گرفت و در مجلات مد و رسانه‌های خبری به تیتر اول خبر تبدیل شد.

مغازه بوتلگ برند دیزل

کلام آخر

تا زمانی که محصولات اصل وجود داشته باشد محصولات تقلبی و بوتلگ نیز وجود دارند هرچند که بوتلگ صرفاً یک تقلید ساده نیست؛ هنرمندان بوتلگ با تغییر محصولات برندهای لوکس به آن‌ها روح تازه‌ای می‌دهند که معمولاً کنایه‌آمیز و خرابکارانه است. این زبان هنری تازه به طرز باورنکردنی‌ای با قرن 21 مرتبط است.

 

نویسنده: ساغر احمدی

دبیر محتوایی وبسایت: غزل وفا

 

پانویس:

[1] Bootleg    [2] Dapper Dan    [3] Harlem    [4] Alessandro Michele

[5] May Hands    [6] Gucci    [7] Billie Eilish     [8] Coachella

[9] Imran Moosavi    [10] Demna Gvasalia    [11] Guram Gvasalia    [12] Bernie Sanders

[13] tommy Hilfiger    [14] Jonny Banger      [15] Diesel

منابع:

  1. https://veryrare.co/2023/06/13/what-is-bootleg-in-the-fashion-industry/
  2. https://www.voguebusiness.com/fashion/fashions-love-hate-relationship-with-bootlegging
  3. https://everpress.com/blog/10-best-bootleg-t-shirts/
  4. https://www.creativereview.co.uk/the-real-thing-exhibition/
  5. https://www.t-post.com/issue/fake-or-bootleg/
  6. https://www.port-magazine.com/art-photography/the-real-thing/

0 دیدگاه و نظر برای این نوشته موجود است

دیدگاه خود را درباره "بوتلگ؛ طراحی یا تقلید؟" بنوسید.