اصلاح اقتصاد توجه اولینبار توسط هربرت الکساندر سیمون[1]، اقتصاددان، دانشمند علوم سیاسی و روانشناس آمریکایی در سال 1971 مطرح شد. او اظهار داشت که توجه، گلوگاه اندیشه انسان است که علیرغم درک انبوه محرکها، آنچه که میتوانیم انجام دهیم را محدود میکند.
اقتصاد توجه و برندها
اقتصاد مدرن به طور فزایندهای حول محدوده توجه انسان و اینکه چگونه محصولات این توجه را به خود جلب میکنند میچرخد. در عصری که با توجه تعریف شده است گرانبهاترین پارامتر، شناخت فوری برند است. مقیاس وسیع محصولات مد، جلب توجه را برای این تجارت بسیار مهم میکند. در ادامه برخی راههای جلب توجه مخاطب توسط برندها را بررسی میکنیم.
اینفلوئنسر مارکتینگ
در زمانی که بازاریابی تحت سلطه چاپ سنتی، بیلبوردها و تبلیغات تلویزیونی بود، ظهور اینفلوئنسرها و بازاریابی دیجیتال منجر به دگرگونی در نوع استراتژیهای بازاریابی مورد استفاده برندهای امروزی شد. مردم از تبلیغات سنتی خسته شدهاند و هرروزه افراد بیشتری از مسدودکنندههای تبلیغاتی استفاده میکنند؛ اما اینفلوئنسر مارکتینگ بهراحتی پیام برندها را منتقل میکند و مخاطب نه تنها اجباری احساس نمیکند بلکه از خود اشتیاق هم نشان میدهد. اینفلوئنسرها با ایجاد محتوای جالب و همسو با مخاطبان، دنبالکنندگان خود را در یک دوره طولانی ایجاد میکنند. در نتیجه مردم با کمال میل از اینفلوئنسرها پیروی میکنند؛ زیرا به آنچه که آنها میگویند علاقهمند هستند. رویکرد اصلی اینفلوئنسر مارکتینگ بر پایه اعتماد و اعتباری است که اینفلوئنسر با دنبالکنندگان خود ایجاد کرده است.
امروزه شاهد این هستیم که حتی استارتآپهای کوچک نیز از اینفلوئنسرها برای بازاریابی و ساختن برند خود استفاده میکنند. بر خلاف رسانههای سنتی که روشهای بینتیجهای برای اندازهگیری ROI (نرخ بازگشت سرمایه) دارند، اینفلوئنسر مارکتینگ ROI بهتری دارد و با ابزارها و پلتفرمهای ردیابی مناسب میتوان بهراحتی متوجه شد که در ازای آنچه برای یک بازاریابی از طریق اینفلوئنسر پرداخت شده است، چقدر بازده کسب شده. خلاقیت زیادی در پستهای اینفلوئنسرها وجود دارد که اجازه نمیدهد کسالت بر مخاطب رخنه کند و با فضای ارتباطی دو طرفه همیشه پیامها تازه به نظر میرسند در صورتی که مدل ارتباطی بازاریابی سنتی یک طرفه است و هیچگونه راه تعامل و فرصتهای صریح برای بازخورد مخاطب وجود ندارد. اینفلوئنسرهایی نظیر کیارا فرانی[2] با پستهای خود بر ترندها و محبوبیت محصولات تاثیرگذارند و برندهای مختلف همواره به دنبال همکاری با آنها هستند.
کیارا فرانی
کیارا فرانی یک مدل و فشن بلاگر علاقمند به مد ایتالیایی است که وبلاگ مد TheBlondeSalad.com را در سال 2009 راهاندازی کرد و اکنون در اینستاگرام 29 میلیون فالور دارد و با برندهای زیادی همکاری داشته است. او همچنین روی مجلات مد و کسب و کار در سراسر جهان از جمله وگ، نیویورک تایمز، ونتیفر و هارپرز بازار رفته است. فوربز در سال 2017 تایید کرد که کیارا فرانی قدرتمندترین تاثیرگذار مد در جهان است و تبدیل به یک مطالعه موردی در مدرسه بازرگانی هاروارد شده است. او در طول سالها، تعهد و حمایت اجتماعی خود را در موارد متعددی نشان داده است از جمله جمعآوری کمک مالی 5/4 میلیون یورو برای ساخت یک بیمارستان در میلان در زمان کووید 19. او همچنین اقداماتی در حمایت از برابری جنسیتی، جامعه الجیبیتی و تونمندسازی زنان انجام داده است.
سلبریتیهای اینفلوئنسر
افراد مشهور امروزه یکی از قدرتمندترین ابزارهای جلب توجه هستند و ما میتوانیم دلایل آن را ببینیم. همیشه افرادی بودهاند که به خودی خود مستقیماً روی مد و پوشش جامعه اثرگذار بودهاند مانند آدریهیپبورن و پرنسس دایانا و با ظهور شبکههای اجتماعی نقش سلبریتیها بر مد بیشتر از قبل شده است.
امروزه بیش از 450 هزار اینفلوئنسر مد وجود دارد. وقتی یک سلبریتی در حال استفاده یا پوشیدن یک محصول دیده میشود به طور خودکار فرض میکنیم که باید خوب باشد. طرفداران آنها نیز اغلب میخواهند شبیه به هنرمند محبوب خود به نظر برسند برای همین هنگامی که یک سلبریتی محصولی را تایید میکند طرفدارانش تمایل بیشتری به خرید نشان میدهند. همانطور که بعد از پوشیدن لباس بالنسیاگا[3] در متگالای 2021 توسط کیم کارداشیان[4] جستجو برای بالنسیاگا تا 505% افزایش یافت.
طبق گزارش Lyst index Q3 بالنسیاگا از رتبه پنجم در سال گذشته به رتبه اول مد دست پیدا کرد. کیم کارداشیان به عنوان چهره کمپین پاییز 2022 برند استوارت وایتزمن[5] به نام Stand strong معرفی شد. او همچنین چهره جدیدترین کمپین پاییز برند مارک جیکوبز[6] است. او بدون شک یکی از شناخته شدهترین چهرههای مد جهان است و تبدیل به یک نماد فرهنگی و ترند شده است و در برندهایی همچون دولچه گابانا[7] و فندی[8] نیز حضور داشته.
پرفورمنسها و لباسهایی که پوشیدنی نیستند
بسیاری از برندها کالکشنهای خود را از طریق نمایشهای بصری به جای کتواک ارائه میدهند. هر روزه تعداد طراحانی که از روشهای سنتی کت واک منصرف میشوند تا تلاشهای خود را بر ابزارهای دیگر برای تبلیغ برند متمرکز کنند، بیشتر میشود. در فشنشوها شاهد لباسهایی هستیم که بیشتر از اینکه شبیه لباس باشند، یک اثر هنری هستند. شوهای مد برای ایجاد سروصدا و تبلیغات این کارها را انجام میدهند. کالکشنهایی که در ادامه خواهند آمد از این دسته هستند:
کوپرنی- بهار تابستان و پاییز زمستان 2023
کوپرنی[9] بعد از اجرایش در بهار/تابستان 2023 که با اسپری لباسی بر اندام بلاحدید به وجود آورد و باعث سر و صدای زیادی شد و سعی داشت این هیجان را نگه دارد؛ بنابریان در نمایش پاییز/زمستان با الهام از افسانه فرانسوی گرگ و بره اثر ژان دولافونتن[10]، پنج ربات به شکل سگ را وارد صحنه نمایش کرد.
سباستین مِیِر[11] مدیر خلاق کوپرنی، سه روز مانده به اجرای پاییز/زمستان گفت در اجرای فصل قبل کوپرنی یک شبه بیش از 300000 فالور بهدست آورد و فروشش به طور قابل توجهی افزایش یافت. قبل از اسپری کردن لباس، کوپرنی در مسیر رشد قوی قرار داشت اما کالکشن بهار/ تابستان 2023 شتابی بر آگاهی از برند کوپرنی در سطح جهانی بود.
این اولین بار نبود که روباتها را در فشنشوها میدیدیم؛ از بازوی رباتیک مککویین[12] که لباس شالوم هارلو[13] را در بهار/تابستان 1999 اسپری کرد تا ربات غولپیکری که در کنار ایرینا شایک[14] در پاییز/زمستان 2018 فلیپ پلین[15] قدم میزد.
هلیوت امیل- پاییز زمستان 2023
در اجرای پاییز/زمستان 2023 هلیوت امیل[16] در هفته مد پاریس، یک مدل در حالی که قطعاتی از لباسش مشتعل بود از جلوی تماشاچیان عبور کرد. زمانی که مدل عبور میکرد همه به تلفنهای خود هجوم بردند که لحظه را ثبت کنند و ویدئوی به اشتراک گذاشته شده نیز بیش از 1.2 میلیون بازدید داشت.
آنریلیج
آنریلیج[17] مستقر در توکیو مجموعهای ساخته شده از پارچههای حساس به اشعه ماورا بنفش را ارائه کرد که تغییر رنگ میدادند. این کالکشن در کمتر از پنج روز به بیش از 326 هزار بازدید رسید. موریناگا،[18] مدیر هنری این برند گفت قبل از این قادر به ایجاد سایههای متحرک از رنگ نبوده است. همچنین یک ایده جدید وجود داشت: ادراک ما از محیط با ظرفیت درک ما تعریف میشود و همه چیز لزوماً آن چیزی نیستند که به نظر میرسند.
نویسنده: فرشته نجفی
دبیر محتوایی وبسایت: غزل وفا
پانویس:
[1] Herbert Alexander Simon [2] Chiara Ferragni [3] Balenciaga [4] Kim Kardashian
[5] Stuart Weitzman [6] Marc Jacobs [7] Dolce & Gabbana [8] Fendi
[9] Coperni [10] Jean De La Fontaine [11] Sebastien Meyer [12] McQueen
[13] Shalom Harlow [14] Irina Sahyk [15] Philipp Plein [16] Heliot Emil
[17] Anrealage [18] Morinaga
منابع:
(1)https://www.nngroup.com/articles/attention-economy/
(2)https://www.techtarget.com/whatis/definition/attention-economy
(3)https://econreview.berkeley.edu/paying-attention-the-attention-economy/
(4)https://medium.com/@elsadarlington1997/no-time-to-design-e82e957e8986
(8)ttps://villiotifashioninstitute.co.za/the-influence-of-celebrities-in-fashion-design/
(9)https://hotfashionzone.com/why-do-fashion-shows-promote-unwearable-clothes/
(10)https://graziamagazine.com/me/articles/kim-kardashian-balenciaga-muse/
(11)https://aventuramall.com/story_blog/kim-kardashian-stands-strong-in-stuart-weitzman/
(12) https://www.teenvogue.com/story/kim-kardashian-is-the-face-of-marc-jacobs-latest-campaign
(13) https://www.businessoffashion.com/community/people/chiara-ferragni
(14) https://www.theblondesalad.com/en/chiara-ferragni/
(15) https://www.ft.com/content/9adce87c-2879-11e9-a5ab-ff8ef2b976c7
(16) https://www.vogue.fr/fashion/article/coperni-robots-show-fall-winter-23-24
(19) https://fashionunited.uk/news/fashion/the-most-viral-fashion-shows-of-the-fw23-season/2023030868332
(20) https://www.vogue.com/fashion-shows/fall-2023-ready-to-wear/anrealage