امروزه شاهد گسترش محتوای زرد و یا نادرست در فشن هستیم. در این مقاله به بررسی آمار و ارقام نادرستی میپردازیم که در رابطه با صنعت فشن و تاثیر آن بر روی محیطزیست، منتشر شده است.
همچنان با باورهایی قدیمی و سادهانگارانه از این قبیل روبهرو میشویم: «فشن، بعد از نفت، آلودهترین صنعت است» یا «بیست درصد از میزان آلودگی آب در سطح جهانی به تولید منسوجات برمیگردد». گاهی تولیدکنندۀ محتوا، اطلاعات نادرست را بدون آنکه متوجه باشد، انتشار میدهد؛ ممکن است این اطلاعات سادهانگاری شده باشند و بهدلیل اینکه سریع و راحت فهم و دریافت میشوند، گسترش یابند و مدتها در ذهن بمانند.
آیا پنبه بزرگترین مصرفکننده آب است؟
در بسیاری از گزارشها، پنبه بهعنوان «گرسنۀ آب» به تصویر کشیده میشود. این ادعا را ممکن است شنیده باشید: «برای تأمین پنبۀ یک تیشرت ساده و یک شلوار جین، بیستهزار لیتر آب نیاز است.» طبق گزارشی از «کمیتۀ مشورتی بینالمللی پنبه» در سال 2018، پنبه نسبت به سایر محصولات کشاورزی در بین بزرگترین مصرف کنندگان آب در سطح جهان نیست؛ بلکه نسبت به برنج، گندم، ذرت، سویا و بسیاری از سبزیجات در هر هکتار از آب کمتری استفاده میکند.
الیزابث کلاین، نویسندۀ گزارش «پنبه؛ مطالعه برروی اطلاعات نادرست»، با تکیه بر آمارهای موثق، مبنی بر کشت پنبه در 75 کشور دنیا – چه در کشورهای پرآب و چه در مناطقی با منابع آبی محدود – پرمصرف بودن پنبه را رد میکند؛ با یک حسابوکتاب ساده هم میتوان دریافت که پنبه گیاهی چندان سختگیر و «گرسنۀ آب» نیست؛ در غیر این صورت در این بازۀ جغرافیایی گسترده دوام نمیآورد.
تاثیر این اطلاعات نادرست چیست و در برابر آن چه باید کرد؟
در اینکه فرهنگ مصرفگرایانه از یک سو و از سوی دیگر، میل شرکتهای صنایع مختلف در گسترش تولیدات خود، آلودگیهای بسیاری به محیطزیست وارد کرده، شکی نیست. نقش پررنگ صنعت مد هم در این امر، بر کسی پوشیده نخواهید بود؛ اما آنچه در اینجا موردبحث و بازبینی قرار میگیرد، آمارهای گمراهکننده و نادرستیست که همچنان بهدلیل ساده بودنشان رواج دارند و ممکن است حتی نقشۀ راه و استراتژیهای پایداری کسبوکارها را هم به انحراف بکشانند. – در عصر امروز، اگر لازم است تا بهعنوان مخاطب، آگاهانه و منتقدانه به اطلاعات و اخبار بنگریم تا از تأثیرات گمراهکنندۀ اطلاعات نادرست بر طرز فکر خود، در امان باشیم.
در چند سال اخیر، برندهای مختلف مد و پوشاک، دست به اقدامات پایدار قابلتوجهی برای حفظ کرۀ زمین زدهاند؛ حتی اگر برخی از این اقدامات، صرفاً برای جا نماندن از رقبا و همراستاشدن با ترند زمانه هم باشد، نتیجه، نتیجۀ مثبتیست؛ با این حال، همچنان این ادعاهای بیثبات، در حال تکرار هستند.
نویسنده: رضوان شجاعیان
دبیر محتوایی وبسایت: غزل وفا